Faszerowany bakłażan
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pieczarkami, zwieńczony plasterkami pomidora malinowego.
1 duży bakłażan
1 cebula
250 g pieczarek
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 pomidor malinowy
zioła prowansalskie
suszone pomidory w proszku
sól, pieprz
1 cebula
250 g pieczarek
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 pomidor malinowy
zioła prowansalskie
suszone pomidory w proszku
sól, pieprz
Bakłażana umyć przekroić na pół, ponacinać miąższ.
Następnie skropić go
oliwą, doprawić solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i ziołami.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kaszę zalać szklanką wody, zagotować, posolić i zostawić pod przykryciem do momentu, aż wsiąknie wodę.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać umyte i pokrojone pieczarki.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kaszę zalać szklanką wody, zagotować, posolić i zostawić pod przykryciem do momentu, aż wsiąknie wodę.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać umyte i pokrojone pieczarki.
Całość doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości.
Z upieczonego bakłażana delikatnie usunąć miąższ tak, by nie uszkodzić skórki.
Wymieszać go z pieczarkami i kaszą.
Z upieczonego bakłażana delikatnie usunąć miąższ tak, by nie uszkodzić skórki.
Wymieszać go z pieczarkami i kaszą.
Przygotowanym farszem napełnić bakłażany.
Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
Całość zapiekać około 20 minut temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Całość zapiekać około 20 minut temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz