Ciasto drożdżowe ze śliwkami
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
50 g drożdży
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
300 g węgierek
wanilia
cynamon
Mleko podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże. Odstawić na 10 minut.
Mąkę, pozostały cukier, olej i wanilię umieścić w misce, dodać zaczyn i dokładnie wymieszać dużą łyżką.
Odstawić na około dwie godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie węgierki umyć, usunąć pestki i włożyć do miski. Posypać je cukrem, cynamonem i wanilią. Dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
1 i 1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
80 g masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na kruszonkę.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 35 cm, odstawić na 20 minut.
Następnie ułożyć na nim śliwki i posypać kruszonką.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz