Na te bułeczki natknęłam się w internecie już dwa lata temu i tyle też czasu zajęło mi zdecydowanie się na ich upieczenie. Zafascynowały mnie swoim wyglądem i z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że jest to numer jeden na mojej liście jesiennych wypieków. Ciasto z dodatkiem dyniowego purée jest gładkie, miękkie i cudownie się z nim pracuje, a dodatkowo ten piękny, lekko pomarańczowy kolor!
Do przygotowania dyniowego purée użyłam dyni Long Island Cheese. Jest ona niezwykle słodka i mięsista, co daje nam gwarancję, że nasze ciasto nie będzie rozwodnione, a bułeczki wyjdą idealnie puszyste.
Do przygotowania dyniowego purée użyłam dyni Long Island Cheese. Jest ona niezwykle słodka i mięsista, co daje nam gwarancję, że nasze ciasto nie będzie rozwodnione, a bułeczki wyjdą idealnie puszyste.
400 g mąki pszennej typ 550
1/2 szkl. mleka
1 jajko
40 g masła
130 g purée dyniowego
8 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
orzechy włoskie
1 jajko
1 łyżka mleka
Przygotować purée.
Niewielką dynię pokroić na kawałki i umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 45 minut.
Następnie obrać ją ze skórki i zblendować.
Przygotować purée.
Niewielką dynię pokroić na kawałki i umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 45 minut.
Następnie obrać ją ze skórki i zblendować.
Mleko podgrzać z masłem i cukrem, dodać drożdże i odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ją z solą.
Następnie dodać jajko, purée i zaczyn.
Wyrobić na gładkie ciasto.
Jeśli będzie zbyt mocno lepiło się do rąk podsypać delikatnie mąką.
Przykryć ściereczką i odstawić na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Następnie formować kulki, każda po około 80 g (z przepisu powstanie 11 bułeczek).
Naciąć je na brzegach w ośmiu miejscach i odstawić do wyrośnięcia na około 25 minut.
Następnie posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem a w środek powtykać połówki orzechów.
Jejku, ale urocze! Szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Tak pachniały, że nawet ich wygląd nie powstrzymał nikogo przed zjedzeniem. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTeż mam na nie ogromną ochotę, są takie śliczne! :)
OdpowiedzUsuń