Wakacyjne wspomnienie kaszubskiej kuchni. Ruchanki,
czyli drożdżowe racuchy tradycyjnie smażone z jabłkami, tym razem w
wersji gruszkowej, oprószone brązowym cukrem pudrem.
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. ciepłego mleka
3 łyżki cukru
4 g drożdży
skórka z jednej cytryny
olej do smażenia
Do podgrzanego mleka dodać cukier i drożdże.
Odstawić do momentu, aż zaczyn zacznie pracować.
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn i skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Umyte gruszki, obrać i pokroić na nieduże kawałki.
Dodać je do ciasta. Całość odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką niewielkie, ale dosyć grube racuszki.
Smażyć na rumiano z każdej strony.
Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz