Tofuburgery
Domowa, bezmięsna i przede wszystkim zdrowsza odmiana popularnego fast foodu przygotowanego w wersji slow.
Bułki hamburgerówki
400 g mąki pszennej
1 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
8 g drożdży
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże.
Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, sól i zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Następnie
formować spore bułeczki (z przepisu wyjdą cztery duże bułki).
Ułożyć
je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20
minut.
Następnie bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Tofuburgery
300 g tofu
1 cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonego kminku
olej do smażenia
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
szczypta soli
sałata
pomidor
4 plasterki sera
Tofu przełożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Do tofu dodać cebulę, jajko i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Formować burgery, panierować je w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Bułki przekroić,
podgrzać w piekarniku.
Przygotować sos.
Wymieszać jogurt z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Spód bułki posmarować sosem czosnkowym, ułożyć
listek sałaty, następnie gorącego burgera, plasterek sera, odrobinę sosu
czosnkowego, plasterek pomidora, całość przykryć wierzchem bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz