Placuszki cukiniowo-marchewkowe
Delikatne i lekkie, a przede wszystkim niewymagające smażenia.
2 średnie cukinie
2 duże marchewki
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, kminek, słodka papryka
2 duże marchewki
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, kminek, słodka papryka
Cuknie (ze skórką)
i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać.
Cukinię posypać solą i odstawić na około 5 minut, odsączyć z nadmiaru wody,
wymieszać z marchewką i cebulą, dodać przyprawy, jajka oraz mąkę.
Cukinię posypać solą i odstawić na około 5 minut, odsączyć z nadmiaru wody,
wymieszać z marchewką i cebulą, dodać przyprawy, jajka oraz mąkę.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować olejem (najlepiej przy użyciu pędzelka).
Wykładać łyżką niewielkie placuszki.
Wykładać łyżką niewielkie placuszki.
Następnie piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wyglądają super apetycznie. Właśnie trę już cukinię. Jak się udadzą to napiszę jak smakowały. :-D
OdpowiedzUsuńFrANKA
Zapewniam, że smakują równie dobrze jak wyglądają :) Czekamy na relację ze smakowych doznań :)
UsuńŚwięta prawda, były pyszne. Super szybka i lekka kolacja! Polecam wszystkim.
UsuńFrANKA