Chmurka na jagodach
Połączenie lekko kwaskowej frużeliny z jagód oraz słodkiej i lekkiej chmurki
z białej czekolady.
Jagodowa frużelina
200 g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
Jagody
umyć, przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny.
Podgrzewać do momentu, aż puszczą sok.
Odlać odrobinę soku, wymieszać go dokładnie z mąką ziemniaczaną,
a następnie przelać do rondelka i podgrzewać do zgęstnienia.
Ostudzić.
Podgrzewać do momentu, aż puszczą sok.
Odlać odrobinę soku, wymieszać go dokładnie z mąką ziemniaczaną,
a następnie przelać do rondelka i podgrzewać do zgęstnienia.
Ostudzić.
Chmurka z białej czekolady
170 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
3 białka
szczypta soli
Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Kremówkę
ubić z cukrem pudrem.
Następnie dodawać stopniowo ostudzoną czekoladę delikatnie mieszając.
Na koniec łyżka po łyżce dodawać białka.
Całość bardzo delikatnie wymieszać.
Przełożyć do szerokiego pojemnika i chłodzić przez minimum 3 godziny.
Na dnie pucharka ułożyć porcję frużeliny.
Rozdrobnić masę czekoladową widelcem, tak by powstały grudki.
Wyłożyć je na frużelinę.
Deser wstawić do lodówki na kwadrans.
Przed podaniem posypać świeżymi jagodami.
Następnie dodawać stopniowo ostudzoną czekoladę delikatnie mieszając.
Na koniec łyżka po łyżce dodawać białka.
Całość bardzo delikatnie wymieszać.
Przełożyć do szerokiego pojemnika i chłodzić przez minimum 3 godziny.
Na dnie pucharka ułożyć porcję frużeliny.
Rozdrobnić masę czekoladową widelcem, tak by powstały grudki.
Wyłożyć je na frużelinę.
Deser wstawić do lodówki na kwadrans.
Przed podaniem posypać świeżymi jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz