Zimowy śledź
Smażony śledź podany z pieczonymi burakami i karmelizowaną cebulą.
3 duże buraczki
4 cebule
2 łyżki cukru typu dark muscovado
3 łyżki octu balsamicznego
1/3 szkl. białego wina
2 świeże śledzie
oliwa
masło
sól, pieprz, przyprawa do ryb
mąka razowa do panierki
Buraczki umyć, każdy owinąć folią aluminiową i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Śledzie wyfiletować, doprawić, skropić odrobiną octu balsamicznego i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Cebulę posiekać w piórka i wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Następnie dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż wytworzy się gęsty karmel. Wlać wino i ocet. Gotować pod przykryciem do momentu, aż cebula stanie się miękka i zbrązowieje a płyn wyparuje.
Upieczone buraczki obrać, pokroić w plasterki.
Masło roztopić na patelni, podsmażyć każdy plaster buraka.
Zamarynowane śledzie panierować w mące i smażyć z obu stron.
Na talerzu ułożyć kilka plastrów buraka, karmelizowaną cebulę i usmażoną rybę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz