Tartaletki z dynią, cebulą i kozim serem
Jesienne tartaletki na razowym spodzie z dyniowym farszem, wędzonym serem kozim i grillowaną czerwoną cebulą.
Spód:
1 i 1/3 szkl. mąki razowej
1/3 kostki masła
2 łyżki oliwy
sól
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około pół godziny w lodówce.
400 g dyni
1 cebula
1 duża czerwona cebula
200 g wędzonego koziego sera (najlepiej rolady w plastrach)
sól, pieprz, curry
masło
Formy na tartaletki wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
Delikatnie nakłuć dno widelcem.
Piec 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsujsza.
Dynię pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać dynię i prażyć razem do miękkości.
Doprawić solą, pieprzem i curry.
Czerwoną cebulę pokroić na grube plastry i zgrillować na patelni.
Na upieczony spód nałożyć porcję uprażonej dyni, następnie plaster sera, a na wierzch czerwoną cebulę.
Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz