Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz domowe bagietki na zakwasie.
Przepis na cztery bagietki.
Zaczyn:
150 g mąki pszennej
170 ml wody
2 łyżki zakwasu (można użyć gotowego, suszonego zakwasu)
Wszystkie składniki wymieszać, pozostawić na około 10 godzin w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Następnie do zaczynu dodajemy:
600 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej graham
630 ml wody
1 łyżkę soli
garść słonecznika
garść siemienia lnianego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i odpowietrzyć, kilkukrotnie je składając.
Odstawić ciasto na godzinę.
Podzielić na cztery równe części i z każdej z nich uformować bagietkę.
Przełożyć je na specjalną blachę do pieczenia bagietek lub rozłożyć pomiędzy fałdy lnianej ściereczki i pozostawić na około pół godziny.
Następnie zrobić nacięcia i skropić bagietki mlekiem.
Można również posypać ulubionymi ziołami.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Bagietki włożyć do pieca i piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz