Paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione słodko-kwaśnym farszem z kiszonej kapusty, pieczarek i suszonych śliwek.
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
1 szkl. mleka
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
1 cebula
200 g pieczarek
200 g kapusty kiszonej
10 suszonych śliwek
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około dwie godziny.
Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości.
Pod koniec dodać kiszoną kapustę, śliwki, sól, pieprz, majeranek oraz kminek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.
Rozłożyć równomiernie farsz, pozostawiając około centymetr od brzegu.
Ciasto zwinąć w roladę i ponacinać w kawałki o grubości około 3 cm.
Posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut.
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około dwie godziny.
Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości.
Pod koniec dodać kiszoną kapustę, śliwki, sól, pieprz, majeranek oraz kminek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.
Rozłożyć równomiernie farsz, pozostawiając około centymetr od brzegu.
Ciasto zwinąć w roladę i ponacinać w kawałki o grubości około 3 cm.
Posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz