Bułki są jednym z najwdzięczniejszych wypieków. Zawsze wychodzą urocze, z chrupiącą skórką, delikatnym miąższem i cieszą się dużo większą popularnością niż chleb. Może to dzięki temu, że w ich przygotowanie trzeba włożyć więcej wysiłku, każdą z osobna uformować, zadbać o to, by miały idealny kształt i rozmiar. Jeśli już w tej czynności dojdziemy do perfekcji możemy przystąpić do zabawy ze smakiem. Tym razem podstawą tego smaku stał się pieczony czosnek. W dużo bardziej złagodzonej i kremowej wersji, ale to dzięki niemu - i oczywiście dzięki dodatkowi zakwasu - bułki zyskały niepowtarzalny aromat i konsystencję. Polecam wszystkim miłośnikom czosnku i bułek.
Zaczyn:
180 g mąki pszennej chlebowej
110 ml wody
2 łyżki zakwasu
Ciasto właściwe:
630 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki pszennej razowej
480 ml wody
2 łyżki soli
1 duża główka czosnku
Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Obciąć około jeden centymetr od góry główki czosnku.
Owinąć ją folią aluminiową i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upływie 12 godzin do zaczynu dodać oba rodzaje mąki, wodę, sól i rozdrobnioną główkę czosnku.
Odstawić na około 2 godziny.
Następnie formować niewielkie bułeczki i układać je na blasze posypanej mąką.
Następnie formować niewielkie bułeczki i układać je na blasze posypanej mąką.
Odstawić na kolejną godzinę.
Na spodzie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Bułeczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza.
Chyba nie ma nic lepszego od bułek upieczonych własnoręcznie! Pozdrawiamy :)!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w stu procentach. Zapach i smak nie do opisania :) pozdrawiam serdecznie!
Usuń