Tarta na kruchym kakaowym spodzie z karmelizowaną dynią przykrytą bezową pianką.
Ciasto:
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/3 kostki masła
2 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kwadrans.
Następnie wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę do tarty.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 15 minut.
Warstwa dyniowa:
Warstwa dyniowa:
800 g dyni bananowej (lub innej o słodkim miąższu)
4 łyżki słodu kukurydzianego
3 łyżki masła
Dynię pokroić w grubą kostkę.
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić dynię i podsmażać około 10 minut.
Następnie wlać słód i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż dynia stanie się miękka.
Pierzynka:
Dynię pokroić w grubą kostkę.
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić dynię i podsmażać około 10 minut.
Następnie wlać słód i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż dynia stanie się miękka.
Pierzynka:
4 białka
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i skrobię, wszystko zmiksować.
Dynię wyłożyć na podpieczony spód, a na wierzch położyć pianę z białek.
Całość piec około 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Następie otworzyć piekarnik i piec jeszcze 20 minut.
Całość piec około 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Następie otworzyć piekarnik i piec jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz