Ta sama dynia w dwóch odsłonach - słonej i słodkiej - z dodatkiem kaszy jaglanej.
W pierwszej części z serem feta, suszonymi pomidorami i kiełkami.
W pierwszej części z serem feta, suszonymi pomidorami i kiełkami.
1 nieduża dynia (ja użyłam Thelma Sanders) -
w tym przepisie użyta zostanie tylko połowa dyni
w tym przepisie użyta zostanie tylko połowa dyni
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 cebula
ok. 7 szt. suszonych pomidorów
100 g sera feta
6 łyżek kiełków na patelnię
masło
sól, pieprz
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki.
Obie połówki ułożyć na blasze i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle.
Kaszę opłukać na sicie, dodać do cebuli i chwilę razem podsmażać.
Wlać szklankę wody, zagotować, następnie posolić i zestawić z ognia.
Odczekać, aż kasza wchłonie całą wodę.
Do ugotowanej kaszy dodać pokrojone pomidory, fetę oraz podsmażone na maśle kiełki.
Całość doprawić.
Połówkę dyni delikatnie wydrążyć pozostawiając około pół centymetra miąższu.
Napełnić nadzieniem i zapiekać razem około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz