Drożdżówki z jagodami i malinami
Dwa rodzaje drożdżówek.
Pierwsze orkiszowe z waniliowym twarożkiem, jagodami i
cytrynową kruszonką.
Drugie z kremem cytrynowym i domowym kisielem
malinowym.
Jagodowe
300 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej
ok. 1 i 1/3 szkl. ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1 jajo
20 g drożdży
200 g mąki orkiszowej
ok. 1 i 1/3 szkl. ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1 jajo
20 g drożdży
Nadzienie:
250 g półtłustego twarogu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki brązowego cukru
odrobina świeżej wanilii
200 g jagód
Kruszonka:
75 g masła w temperaturze pokojowej
1 szkl. mąki orkiszowej
3 łyżki cukru
skórka z dwóch cytryn
Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Oba rodzaje mąki przesiać do
miski, dodać jajko oraz zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do
wyrośnięcia na około 2 godziny.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Masło wymieszać z mąką i cukrem, dodać skórkę cytrynową, zagnieść.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 14 części, uformować bułeczki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 14 części, uformować bułeczki.
W każdej z nich dnem szklanki zrobić wgłębienie.
Porcję twarogu wymieszanego z cukrem, wanilią i jogurtem nakładać we wgłębienia, posypać jagodami i kruszonką.
Malinowe
500 g mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. mleka
6 łyżek brązowego cukru
25 g drożdży
Z mleka, cukru i drożdży przygotować zaczyn.
Następnie dodać go do mąki i wyrobić na gładkie ciasto.
Całość odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
1 i 1/2 szkl. mleka
6 łyżek brązowego cukru
25 g drożdży
Z mleka, cukru i drożdży przygotować zaczyn.
Następnie dodać go do mąki i wyrobić na gładkie ciasto.
Całość odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Kisiel malinowy:
250 g malin
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Maliny
umyć, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem. Chwile podgrzewać,
następnie dodać mąkę ziemniaczaną i gotować aż do zgęstnienia.
Kruszonka:
3/4 szkl. mąki pszennej
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na kruszonkę.
Ciasto podzielić na około 10 części.
W każdej z nich zrobić wgłębienie dnem
szklanki.
We wgłębieniu umieścić łyżkę kremu cytrynowego (przepis na krem cytrynowy znajduje się tu), a następnie porcję malinowego
kisielu.
Całość posypać kruszonką.
Piec 25 minut w temperaturze 180
stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz