Czerwony Kapturek w lesie
Wilgotne ciasto czekoladowe z leśnymi owocami zwieńczone połączeniem świeżych truskawek z bitą śmietaną.
1 jajko
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
70 g masła
2 łyżki cukru dark muscovado
200 g jagód
1/3 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę rozpuścić z masłem i cukrem. Jajko roztrzepać w misce, dodać
mąkę, jogurt i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wsypać jagody.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 25 cm x 30 cm.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie wystudzić
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
150 ml śmietanki 30%
truskawki
3 łyżki mleka
150 ml śmietanki 30%
truskawki
Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią wystudzone ciasto.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ciasto udekorować śmietaną i truskawkami.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ciasto udekorować śmietaną i truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz