Tarta z botwinką i wędzonym pstrągiem
Tarta na bardzo kruchym gryczanym spodzie wypełniona wędzonym pstrągiem i botwinką.
1 i 1/2 szkl. mąki gryczanej
50 g masła
ok. 5 łyżek wody
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki połączyć, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Ciasto schłodzić przez około 10 minut.
Następnie ciasto umieścić w formie na tartę. Spód nakłuć widelcem.
Zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
1 pęczek botwinki
2 jajka
100 g wędzonego pstrąga
400 ml śmietany
sól, pieprz
2 jajka
100 g wędzonego pstrąga
400 ml śmietany
sól, pieprz
Botwinkę umyć, sparzyć we wrzątku przez 5 minut. Następnie drobno posiekać.
Jajka roztrzepać w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę oraz posiekaną botwinkę.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć pstrąga, następnie wylać śmietanową masę. Całość piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jajka roztrzepać w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę oraz posiekaną botwinkę.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć pstrąga, następnie wylać śmietanową masę. Całość piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz