Różyczki
Dwa rodzaje efektownych i bardzo kruchych różyczek zainspirowanych przepisem znalezionym na stronie Moje Wypieki.
Różane:
90 g schłodzonego masła
1 białko
175 g mąki pszennej
2 łyżki wody różanej
45 g drobnego brązowego cukru
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto a następnie umieścić w lodówce na minimum 40 minut.
Nadzienie:
konfitura z płatków róży
marmolada różana
Konfiturę wymieszać z marmoladą.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.
Układać je po cztery tak, by każde zachodziło na siebie mniej
więcej do połowy.
Rozsmarować na nich przygotowane nadzienie różane, zwinąć i przekroić na pół tak, by powstały dwie różyczki.
Rozsmarować na nich przygotowane nadzienie różane, zwinąć i przekroić na pół tak, by powstały dwie różyczki.
Cytrynowe:
90 g schłodzonego masła
1 białko
175 g mąki pszennej
45 g drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka naturalnego aromatu cytrynowego
Podobnie jak w przypadku ciasta różanego, wszystkie składniki zagnieść i schłodzić.
90 g schłodzonego masła
1 białko
175 g mąki pszennej
45 g drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka naturalnego aromatu cytrynowego
Podobnie jak w przypadku ciasta różanego, wszystkie składniki zagnieść i schłodzić.
Krem cytrynowy:
2 jajka
2 żółtka
80 g masła
50 g cukru
sok wyciśnięty z 3 cytryn
skórka otarta z trzech cytryn
Wszystkie składniki umieścić w rondelku.
Podgrzewać na małym ogniu aż do zgęstnienia masy.
Następnie wykrawać kółka, smarować je wcześniej przygotowanym
kremem cytrynowym, zwijać i przekrawać na pół.
Przygotowane różyczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Schłodzone różyczki przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piec przez około 5 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut.
Schłodzone różyczki przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piec przez około 5 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz