Kurki panierowane
Świeże kurki w chrupiącej ziołowej panierce.
250 g świeżych kurek
1 kalafior romanesco
200 g kolorowego makaronu
100 g sera lazur
4 łyżki śmietanki 36%
kilka suszonych pomidorów
1 jajko
1/2 szkl. bułki tartej
2 łyżki suszonego tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
Kalafiora podzielić na cząstki, umyć, wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i blanszować około 10 minut.
Kurki dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.
Jajko roztrzepać na talerzu. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą wymieszaną z tymiankiem.
Na patelni rozgrzać olej. Kurki panierować w jajku i bułce a następnie smażyć do uzyskania złocistego koloru
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić następnie wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami i odrobiną oliwy.
W niewielkim rondelku umieścić pokruszony ser, zalać go śmietanką, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem.
Poszczególne części dania wyłożyć na talerz, całość polać sosem serowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz