Tarta razowa z bobem, papryką i pomidorkami
Lekka tarta na chrupiącym razowo-twarogowym spodzie wypełnionym świeżym bobem, papryką i pomidorkami cherry.
2 szkl. mąki żytniej razowej
200 g półtłustego twarogu
1/3 kostki masła
szczypta soli
2 łyżki wody
1 łyżka suszonego tymianku
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na zwarte ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na kwadrans do lodówki.
Następnie ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 25 cm x 30 cm i podpiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
400 g gęstego jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 9%
2 jaja
sól, pieprz, słodka papryka
300 g bobu
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupinek.
Jajka roztrzepać w misce, przyprawić, dodać jogurt.
Oba rodzaje papryki pokroić, połączyć z masą jogurtowo-jajeczną, dodać bób.
Masę wylać na podpieczony spód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz