Konfitury rabarbarowo-truskawkowe
Smaki lata zamknięte w słoiczku, czyli lekko kwaskowe konfitury z rabarbaru i truskawek wzbogacona aromatycznymi przyprawami.
500 g rabarbaru
800 g truskawek
1 szkl. cukru
2 łyżki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
laska wanilii
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na około 2 centymetrowe kawałki.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek.
Owoce przełożyć do dużego garnka,
wlać około 3 łyżek wody i dusić na małym ogniu.
Gdy zaczną się
rozpadać, dodać cukier, imbir, cynamon i ziarenka wanilii.
Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu.
Bardzo
gorącą konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków. Natychmiast po wlaniu konfitury mocno zakręcić słoiczek i postawić do góry dnem.
Pozostawić do ostygnięcia.
Pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz