Marchewkowe pole
Wytrawna tarta z razowym spodem dla wszystkich fanów marchewek.
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki żytniej razowej
1/3 kostki masła
3/4 szkl. wody
sól
łyżka tymianku
Wszystkie składniki wymieszać w misce, tak by powstało zwarte ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na około 20 minut.
1 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki żytniej razowej
1/3 kostki masła
3/4 szkl. wody
sól
łyżka tymianku
Wszystkie składniki wymieszać w misce, tak by powstało zwarte ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Foremkę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem, następnie ponakłuwać je widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Nadzienie:
pęczek młodych marchewek
100 g sera Lazur Złocisty
3 jajka
400 ml śmietany 18%
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżeczki tymianku
Marchewki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie przekroić każdą marchewkę, zostawiając około 1/3 długości od strony natki. Resztę marchwi zetrzeć na tarce.
W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, przyprawy, startą marchewkę i rozdrobniony ser.
pęczek młodych marchewek
100 g sera Lazur Złocisty
3 jajka
400 ml śmietany 18%
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżeczki tymianku
Marchewki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie przekroić każdą marchewkę, zostawiając około 1/3 długości od strony natki. Resztę marchwi zetrzeć na tarce.
W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, przyprawy, startą marchewkę i rozdrobniony ser.
Masę
wylać na podpieczone ciasto. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni
Celsjusza. Następnie wetknąć w nadzienie marchewki z natką i piec jeszcze około 15
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz