Bliny gryczane z kurkami
Puszyste bliny z mąki gryczanej podane ze świeżymi kurkami.
Bliny gryczane:
260 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
ok. 2 szkl. mleka
100 g mąki pszennej
ok. 2 szkl. mleka
20 g drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
sól
Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut. Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać sól i jajko, następnie wlać zaczyn, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
1 jajko
1 łyżeczka cukru
sól
Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut. Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać sól i jajko, następnie wlać zaczyn, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotować grzyby:
200 g kurek
1 duża czerwona cebula
2 łyżki masła
1/3 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego
tymianek
sól, pieprz
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kurki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię i podsmażyć razem z cebulą. Na koniec dodać mleko i chwilę razem poddusić.
200 g kurek
1 duża czerwona cebula
2 łyżki masła
1/3 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego
tymianek
sól, pieprz
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kurki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię i podsmażyć razem z cebulą. Na koniec dodać mleko i chwilę razem poddusić.
Przygotowane wcześniej ciasto wykładać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i formować niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron.
Podawać z kurkami i świeżym tymiankiem.
Podawać z kurkami i świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz