Pierożki Romana i Violi
Pierożki we włoskim stylu wypełnione dwoma
rodzajami zielonego farszu.
Pierwszy to połączenie świeżego szpinaku z
bryndzą, drugi jest kombinacją botwinki i parmezanu.
Nadzienie Romana
pęczek botwinki
kawałek parmezanu lub grana padano
sól
pieprz
odrobina chili
Umytą
botwinkę sparzyć we wrzątku przez 5 minut. Odcisnąć, drobno posiekać.
Parmezan zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z botwinką.
Nadzienie Violi
pęczek szpinaku
120 g bryndzy
dwa ząbki czosnku
sól
pieprz
kminek mielony
Odrobinę masła roztopić na patelni, wrzucić umyty szpinak, chwilę blanszować, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku, następnie wymieszać z bryndzą.
Ciasto
200 g semoliny1 jajkosólwodaSemolinę, jajko i sól połączyć w misce, stopniowo dolewać wodę, tak by powstało gładkie ciasto. Rozwałkować je bardzo cienko, podzielić na dwie części. Następnie rozkładać porcje farszu w około 2 centymetrowych odstępach. Przykryć płatem ciasta, docisnąć na krawędziach i wykrawać radełkiem pojedyncze pierożki w kształcie kwadrató
Podawać z roztopionym masłem i świeżym rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz