Makaroniki z pianką truskawkowo-miętową
Chrupiące, lekkie makaroniki przełożone orzeźwiającą pianką z truskawek i mięty.
130 g mielonych migdałów
3 białka (najlepiej "wysuszone")
50 g cukru
100 g cukru pudru
Białka wbić do miseczki, odstawić na blat kuchenny na około dobę, tak by "wyschły".
Migdały i cukier puder przesiać do miski.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier.
Migdały i cukier puder
stopniowo dodawać do białek, połączyć składniki za pomocą szpatułki.
Otrzymaną
masę przełożyć do szprycki z okrągłą końcówką i wyciskać na papier do
pieczenia lub specjalną sylikonową matę niewielkie porcje ciasta.
Odstawić do wysuszenia na około godzinę.
Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Następnie otworzyć piekarnik i piec dodatkowe 10 minut.
Pianka truskawkowa:
1/2 szkl. mleka skondensowanego
300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
dwie duże garści listków świeżej mięty
graść listków melisy
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, zostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, dodać do nich miętę i melisę, zmiksować.
Gdy
galaretka będzie już tężała, ubić mleko na puszystą piankę.
Pod koniec ubijania dodać galaretkę i mus truskawkowy.
Całość zmiksować na
najwyższych obrotach.
Upieczone i wystudzone makaroniki przekładać truskawkową pianką.
Chyba nie będę przed pracą wchodzić na tego bloga, bo ślinka cieknie i chce się od razu zabierać za pieczenie... Moje klimaty. Poezja dla kubków smakowych! FrANKA
OdpowiedzUsuń