Bułeczki orkiszowe
Pyszne, mięciutkie bułeczki orkiszowe, do których można dodać ulubione ziarna lub przyprawy.
500 g mąki orkiszowej razowej
1 i 1/2 szkl. mleka
20 g drożdży
2 łyżki oliwy
1/3 szkl. siemienia lnianego
1/3 szkl. pestek słonecznika
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, ziarna i sól, wlać mleko. Zarobić na gładkie ciasto, pod koniec dodać oliwę.
Miskę
natłuścić, włożyć do niej ciasto uformowane w kulę. Przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny.
Następnie podzielić ciasto na około 9 części (każda bułeczka będzie miała około 80 gram).
Formować bułeczki w dowolnych kształtach, odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie bułeczki posmarować mlekiem.
Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Włożyć blachę z bułeczkami i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Włożyć blachę z bułeczkami i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Mniam,nawet czuję jak pachną :)), na pewno spróbuję je zrobić! FrANKA
OdpowiedzUsuń