Kózka w buraczkach
Doskonałe połączenie słodyczy młodych buraczków i miodowego sosu z wyrazistym smakiem koziego sera.
6 młodych buraczków
150 g rolady z sera koziego
150 g rolady z sera koziego
Buraczki
umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika i
piec do miękkości przez około 45 minut w temperaturze 150 stopni
Celsjusza.
Buraczki ostudzić, odwinąć z folii, obrać, pokroić na plasterki. Roladę kozią pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki, tak by kawałek sera wielkością odpowiadał plasterkowi buraka.
Dwie łyżki masła rozgrzać na patelni grillowej. Ułożyć plasterki buraków i podpiekać je chwilę z obu stron.
Buraczki ostudzić, odwinąć z folii, obrać, pokroić na plasterki. Roladę kozią pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki, tak by kawałek sera wielkością odpowiadał plasterkowi buraka.
Dwie łyżki masła rozgrzać na patelni grillowej. Ułożyć plasterki buraków i podpiekać je chwilę z obu stron.
Sos miodowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
klika listków kolendry
Oliwę wymieszać z octem, dodać miód, a na koniec posiekane listki świeżej kolendry.
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
klika listków kolendry
Oliwę wymieszać z octem, dodać miód, a na koniec posiekane listki świeżej kolendry.
Układać na talerzu plastry buraczka na przemian z serem aż do utworzenia piramidki.
Całość polać sosem.
Przekąskę można podawać na ciepło lub na zimno.
Ale frykasy! Chętnie zostałabym degustatorką tej manufaktury:) Mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńFrANKA
Nic nie stoi na przeszkodzie :) serdecznie zapraszamy do degustacji :)
Usuń