Pyszne połączenie domowych biszkoptów z pomarańczową galaretką i czekoladą.
3 jajka
70 g cukru
75 g mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Następnie dodać żółtka i krótko zmiksować.
Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać (najlepiej za pomocą szpatułki) w masę jajeczną.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Wyciskać na blachę wyłożoną matą do pieczenia niewielkie biszkopciki.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ostudzić.
1 galaretka pomarańczowa
1,5 szkl. wody
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
3 łyżki oleju rzepakowego
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody i wylać na blaszkę (o wymiarach 20 cm na 25 cm) wyłożoną matą teflonową.
Wstawić do lodówki, żeby stężała.
Następnie wykrawać z niej kółka o średnicy nieco mniejszej niż biszkopt.
Na każdym ciastku umieścić galaretkę
Całość wstawić do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc.
Następnie każde ciastko zdecydowanym ruchem maczać w czekoladzie i wykładać na blachę.
Pozostawić do wystygnięcia.
Następnie umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz