Pomysł na dwukolorowe rogaliki zrodził się z braku pieczywa i z nadmiaru drożdży.
Powstały z dwóch rodzajów ciasta: klasycznego "bułkowego" i ciasta z dodatkiem mąki kukurydzianej, kurkumy i curry.
Rogaliki wychodzą dość chrupiące, nie jest to klasyczne, puszyste ciasto.
Dzięki dodatkowi przypraw jest odrobinę pikantne, ale idealnie komponuje się z rozmaitymi pastami kanapkowymi.
Ciasto jasne:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
10 g drożdży
1/4 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże.
Odstawić.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.
Dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około dwie godziny
Ciasto "pomarańczowe":
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. mleka
10 g drożdży
1/4 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
Postępować tak samo, jak w przypadku jasnego ciasta.
Następnie oba rodzaje ciasta rozwałkować na kształt koła.
Na jasne ciasto położyć pomarańczowe ciasto.
Pociąć je na 8 trójkątów i zwijać na przemian - tak, by pomarańczowe ciasto było raz na wierzchu raz w środku.
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Rogale posmarować mlekiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz