Tort dla wszystkich fanów bezowych słodkości.
Beza z delikatnym aromatem kawy, chrupiąca na zewnątrz i lekko ciągnąca w środku.
Przełożona kremem z serka mascarpone i kajmaku.
Tort powstał z okazji urodzin największego fana bezy i kajmaku jakiego znam.
Pierwotnie miał być posypany gorzkim kakao, ale "słodkożercy" stwierdzili, że na wierzch idealnie nadadzą się słodkie kulki.
Pierwotnie miał być posypany gorzkim kakao, ale "słodkożercy" stwierdzili, że na wierzch idealnie nadadzą się słodkie kulki.
Wszystkiego najlepszego Chomi!
230 g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania i pieczenia jest taki sam, jak w przypadku Pavlovej z granatem, z tą różnicą, że kawę należy rozpuścić w łyżce gorącej wody, następnie ostudzić i dodać pod koniec miksowania.
Masę należy podzialić na pół i rozłożyć na dwie blachy.
W ten sposób powstaną dwa blaty naszego tortu każdy o średnicy około 23 centymetrów.
250 ml śmietanki 30%
200 g masy kajmakowej
1 opakowanie Maltesers (opcjonalnie)
1 opakowanie Maltesers (opcjonalnie)
kakao i cukier puder do oprószenia
Kajmak wymieszać z mascarpone.
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy z serka.
Na paterze ułożyć pierwszy blat nałożyć część masy i przykryć drugim blatem.
Na wierzchu ułożyć pozostałą część masy i posypać Maltesersami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz