Danie obiadowe na chłodne dni.
Łączy w sobie najlepsze smaki: kiszoną kapustę, ziemniaki, cebulkę i karmelizowane suszone śliwki.
To właśnie suszone śliwki i "karmel" równoważą smak kiszonej kapusty, a całość dopełnia Czatnej śliwkowo-cebulowy.
Łączy w sobie najlepsze smaki: kiszoną kapustę, ziemniaki, cebulkę i karmelizowane suszone śliwki.
To właśnie suszone śliwki i "karmel" równoważą smak kiszonej kapusty, a całość dopełnia Czatnej śliwkowo-cebulowy.
600 g ziemniaków
450 g kiszonej kapusty
1 cebula
150 g suszonych śliwek
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru dark muscovado
sól, pieprz, kminek mielony
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Olej rozgrzać w rondlu.
Cebulę posiekać i podsmażyć.
Dodać pokrojone śliwki, ocet winny i cukier.
Podgrzewać do momentu, aż śliwki się skarmelizują.
Następnie dodać kapustę i chwilę razem podsmażać.
Doprawić.
Formować niewielkie kotleciki, smażyć je z obu stron na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz