Drożdżowe roladki wypełnione nadzieniem z rukoli, szpinaku i słonecznika.
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mleka
15 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g masła
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Mleko podgrzać z masłem, a następnie wymieszać z cukrem i drożdżami.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi.
Dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić na około dwie godziny.
200 g rukoli
200 g świeżego szpinaku
2 opakowania (ok. 240 g) serka śmietankowego
1/2 szkl. słonecznika
sól, pieprz, szczypta chilli, kminek mielony
Dodać słonecznik i serki.
Ponownie zmiksować.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Rozłożyć farsz.
Zacząć zwijać jak roladę.
W połowie zwijania, powtórzyć czynność zaczynając zwijanie od drugiej strony.
Następnie pokroić rolę w plastry o grubości około dwóch centymetrów.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz