Tarta na ciasteczkowym spodzie z delikatnie kwaskowym kremem limonkowym.
500 g zbożowych ciasteczek (np. Digestive)
160 g masła
Ciasteczka rozkruszyć.
Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami.
Masą wyłożyć foremkę do tarty o średnicy 27 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Następnie wyciągnąć z pieca i ostudzić.
Ciasteczka rozkruszyć.
Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami.
Masą wyłożyć foremkę do tarty o średnicy 27 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Następnie wyciągnąć z pieca i ostudzić.
700 g mleka skondensowanego słodzonego
sok z około 8 limonek (ok. 200 ml)
skórka starta z 5 limonek
8 żółtek
Pychota!
OdpowiedzUsuńKażdy, kto skosztował rozpływał się w w zachwytach nad subtelnością, a jednocześnie wyrafinowaniem smaku, a przy tym wygląda znakomicie.
F.