Pavlova z granatem
Prosty w wykonaniu, efektowny i jeden z najbardziej znanych deserów świata z bitą śmietaną i granatem.
7 białek
300 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Białka ubić na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier.
Na koniec dodać ocet i mąkę.
Wszystko razem zmiksować.
Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy około 23 cm.
Wyłożyć białka. Boki wyrównać łopatką.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Bezę piec pierwszych pięć minut w tej temperaturze.
Następnie zmniejszyć ją do 120 stopni Celsjusza i piec 90 minut.
Następnie uchylić piekarnik i piec jeszcze 20 minut.
Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 duży owoc granatu
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Bezę udekorować śmietaną i posypać pestkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz