Różane ciasteczka
Pachnące różami kruche ciasteczka.
170 g mąki pszennej
90 g masła
60 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki wody różanej
Ze składników zagnieść ciasto.
Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na około dwie godziny w lodówce.
Następnie rozwałkować na grubość około 4 milimetrów i wykrawać ciastka.
W połowie wykrojonych ciastek zrobić otwory.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na około godzinę.
Następnie ciasteczka piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Ostudzić.
1 słoiczek płatków róży w cukrze
cukier puder do posypania
Konfiturę wymieszać z płatkami róży (jeśli będą grudki, masę należy zmiksować).
Ciasteczka z wykrojonymi otworami oprószyć cukrem pudrem.
Na dolną część nałożyć konfiturę, przykryć drugą połową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz