Tarta na spodzie z dodatkiem maślanki, wypełniona krewetkami marynowanymi w chilli i pieczoną papryką.
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. maślanki
1 łyżeczka soli
Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
Umieścić je w lodówce na kwadrans.
Następnie formę na tartę o średnicy około 28 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
Nakłuć ciasto i piec je około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
400 ml śmietany 12%
3 jajka
150 g mrożonych krewetek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
sól, pieprz, chilli
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, owinąć w folię aluminiową, doprawić i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krewetki rozmrozić, umyć, zamarynować w soku z cytryny i chilli.
Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Krewetki podsmażyć na maśle z czosnkiem.
Paprykę pokroić w paski.
Wlać połowę masy jajecznej na dno tarty.
Wyłożyć krewetki i paprykę.
Zalać drugą częścią masy.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz