Słodkie drożdżowe bułeczki wypełnione pikantnym musem z dyni.
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
1 jajko
ok. 1 szkl. ciepłego mleka
20 g drożdży
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
Mleko wymieszać z cukrem, dodać drożdże. Odstawić na kwadrans.
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, wsypać przyprawy i wymieszać.
Następnie dodać jajko i zaczyn, wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Mleko wymieszać z cukrem, dodać drożdże. Odstawić na kwadrans.
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, wsypać przyprawy i wymieszać.
Następnie dodać jajko i zaczyn, wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Nadzienie:
1/2 słodkiej dyni (np. muscat de provence lub hokkaido)
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki curry
świeża wanilia
szczypta chilli
pestki dyni do posypania
mleko do smarowania słoneczek
Dynię pozbawić nasion, pokroić na cząstki, skropić olejem z orzechów włoskich.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 30 minut.
Następnie wyjąć, ostudzić i obrać.
Zmiksować, dodać przyprawy, cukier i czekoladę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.
Szklanką wykrawać kółka.
Nałożyć niewielką porcję musu dyniowego, przykryć kolejnym kółkiem,
docisnąć brzegi tworząc falbankę.
Gotowe słoneczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz