520 g mąki pszennej
1 i 1/3 szkl. ciepłego mleka
4 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
Cukier rozpuścić w mleku, dodać drożdże i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski.
Dodać jajko i zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny.
Nadzienie orzechowe:
200 g orzechów włoskich
3 białka
3 łyżki cukru pudru
Orzechy posiekać w blenderze.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Orzechy delikatnie wmieszać w białka.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości około 4 milimetrów.
Przekroić na dwie części.
Na każdej rozsmarować nadzienie i zwinąć jak roladę.
Każdą z nich pokroić na krążki o szerokości 2 cm.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz