Pieczony budyń dyniowy z pomarańczową nutką i jagodami goji.
500 ml mleka
5 żółtek
2 garści jagód goji
1 pomarańcza
90 g mąki z kasztanów jadalnych
ok. 1 i 1/2 szkl. musu z dyni
2 kieliszki likieru pomarańczowego
4 łyżki brązowego cukru plus cukier do posypania
wanilia
Przygotować mus dyniowy.
Dynię obrać, pokroić, przełożyć go garnka z grubym dnem.
Wsypać dwie łyżki cukru.
Przykryć pokrywką i gotować do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Jagody goji namoczyć w likierze pomarańczowym i odstawić, żeby napęczniały i wchłonęły likier.
Żółtka, mleko, cukier i wanilię zmiksować.
Dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, skórkę pomarańczową, przesianą mąkę z kasztanów, nasączone jagody oraz mus z dyni.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Kokilki posmarować masłem.
Do każdej wlać porcję budyniu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Lekko przestudzić.
Posypać cukrem, skropić likierem pomarańczowym, podpalić, tak by cukier się skarmelizował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz