Amerykanki
Klasyczne, puszyste amerykanki z cytrynowym lukrem.
Klasyczne, puszyste amerykanki z cytrynowym lukrem.
500 g mąki pszennej
2 jajka
1 szkl. mleka
120 g masła
3/4 szkl. cukru
1 łyżka amoniaku
Dokładnie wymieszać dużą łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta (około dwóch łyżek) .
Zachować dość duże odstępy.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masło roztopić w rondelku.
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mleko, przesianą mąkę, masło oraz amoniak.Dokładnie wymieszać dużą łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta (około dwóch łyżek) .
Zachować dość duże odstępy.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
około 3 łyżki soku z cytryny
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z lekko ciepłym sokiem z cytryny.
Natychmiast smarować upieczone amerykanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz