Cukiniowe krążki smażone w bardzo zdrowym i charakterystycznym w smaku cieście z łuski gryczanej i ciemnego piwa.
1 duża cukinia
3/4 szkl. zmielonej łuski gryczanej
1 jajko
250 ml ciemnego piwa
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, tymianek
oliwa z oliwek
Cukinię pokroić na grube plastry, posolić i odstawić na kwadrans.
Następnie rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i grillować plastry, aż będą miękkie.
Jajko roztrzepać z przyprawami.
Dodać zmieloną łuskę gryczaną i piwo.
Dokładnie wymieszać, tak by powstało gęste ciasto naleśnikowe.
Cukinię maczać w przygotowanym cieście i smażyć z obu stron.
Najlepiej smakuje na gorąco.
oliwa z oliwek
Cukinię pokroić na grube plastry, posolić i odstawić na kwadrans.
Następnie rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i grillować plastry, aż będą miękkie.
Jajko roztrzepać z przyprawami.
Dodać zmieloną łuskę gryczaną i piwo.
Dokładnie wymieszać, tak by powstało gęste ciasto naleśnikowe.
Najlepiej smakuje na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz