Doskonały pomysł na wykorzystanie upieczonych niedawno grahamek i pyszna propozycja dla wszystkich wycieczkowiczów, którzy potrzebują dużej dawki energii podczas weekendowego wypadu w góry.
Dla mnie to też powrót do dzieciństwa, gdy przypomnę sobie, jak Tata smażył "kotlety" ze znalezionych w lesie kań z tradycyjną panierką z jajka i bułki tartej z odrobiną soli i pieprzu.
Tym razem skusiły mnie nie leśne, ale znalezione na sklepowej półce grzyby i to one miały pełnić rolę "kotleta".
Wyszło pysznie - chrupiące boczniaki, świeże warzywa i ulubione sosy.
dowolne bułki, ja użyłam grahamek
kilka kapeluszy boczniaków
jajko
bułka tarta
suszony tymianek
sól, pieprz
olej do smażenia
Boczniaki oczyścić.
Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.
Bułkę tartą wymieszać z tymiankiem.
Olej rozgrzać na patelni.
Boczniaki panierować i smażyć na złoto z dwóch stron.
kilka liści sałaty
plasterki ogórka, pomidora lub innych warzyw
dowolne sosy
Bułkę przekroić na pół i podpiec ją w piekarniku.
Na spodzie ułożyć porcję warzyw i usmażony kapelusz boczniaka.
Całość polać dowolnym sosem.
Dla mnie to też powrót do dzieciństwa, gdy przypomnę sobie, jak Tata smażył "kotlety" ze znalezionych w lesie kań z tradycyjną panierką z jajka i bułki tartej z odrobiną soli i pieprzu.
Tym razem skusiły mnie nie leśne, ale znalezione na sklepowej półce grzyby i to one miały pełnić rolę "kotleta".
Wyszło pysznie - chrupiące boczniaki, świeże warzywa i ulubione sosy.
kilka kapeluszy boczniaków
jajko
bułka tarta
suszony tymianek
sól, pieprz
olej do smażenia
Boczniaki oczyścić.
Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.
Bułkę tartą wymieszać z tymiankiem.
Olej rozgrzać na patelni.
Boczniaki panierować i smażyć na złoto z dwóch stron.
kilka liści sałaty
plasterki ogórka, pomidora lub innych warzyw
dowolne sosy
Bułkę przekroić na pół i podpiec ją w piekarniku.
Na spodzie ułożyć porcję warzyw i usmażony kapelusz boczniaka.
Całość polać dowolnym sosem.
Przepis bierze udział w akcji:
Wyśmienicie! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :>
OdpowiedzUsuń