Kolejna porcja szparagowych pyszności.
Tym razem coś bardziej klasycznego i mniej skomplikowanego - małe tarty, na których można komponować swoje własne obrazy przy użyciu szparagów i pomidorków koktajlowych.
Do tego wilgotne i lekko kwaskowe ciasto z twarogu - dzięki jego dodatkowi spód jest miękki i nie potrzebuje zbyt dużej ilości masła.
Wszystko podane na kremowym beszamelu, który po zapieczeniu tworzy cudowną skorupkę.
Smacznego kreowania!
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g masła
200 g twarogu półtłustego
3 łyżki mleka
sól
Z podanych składników zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.
Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce.
1 pęczek zielonych szparagów
kilka kiści pomidorków koktajlowych (najlepiej truskawkowych)
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
3/4 szkl. mleka
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Szparagi zblanszować w osolonej wodzie.
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i chwilę razem podsmażać.
Następnie wlać mleko i mieszać do momentu uzyskania gładkiego sosu.
Doprawić.
Ciasto rozwałkować i pokroić na mniejsze kwadraty.
Wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Następnie na kawałkach ciasta rozsmarować beszamel, poukładać szparagi i pomidorki.
Zapiekać około 15 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz