Najprzyjemniejszą częścią każdej weekendowej wycieczki jest moment, gdy możemy usiąść na trawie i zjeść coś pysznego.
Na takie okazje idealnie nadaje się pełnoziarniste pieczywo, które doskonale komponuje się z dowolnymi dodatkami - zwłaszcza teraz, gdy wybór sezonowych warzyw jest tak duży.
Ale kanapki to niejedyne zastosowanie dla tak pysznych bułek - kolejny pomysł pojawi się już niebawem...
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szkl. ciepłego mleka
5 g drożdży
3/4 szkl. słonecznika
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
na wierzch
3 łyżki mleka
garść słonecznika
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i słonecznikiem.
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku.
Odstawić na kwadrans.
Następnie wlać do miski z mąką i dokładnie wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny.
Po tym czasie formować bułeczki i układać je na blasze.Odstawić na około 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem.
Piec około 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i słonecznikiem.
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku.
Odstawić na kwadrans.
Następnie wlać do miski z mąką i dokładnie wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny.
Po tym czasie formować bułeczki i układać je na blasze.Odstawić na około 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem.
Piec około 15 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz