Sernik dwuwarstwowy - połączenie delikatnego klasycznego sernika ze słodko-słoną mieszanką sera koziego i mango.
400 g twarogu sernikowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę.
Następnie dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać pierwszą warstwę i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Warstwa mango:
300 g koziego twarogu
2 jajka
3 łyżki brązowego cukru
1 duże mango
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mango obrać, pokroić i zblenować.
Jajka zmiksować z cukrem.
Dodać mąkę i cały czas miksując dodawać twaróg.
Na koniec dodać mus z mango i delikatnie wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piec około godziny.
Następnie wyłączyć piekarnik i po 15 minutach uchylić drzwiczki.
Po około godzinie sernik można wyjąć z piekarnika.
Przed podaniem schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz