Najlepsze ciasto na pizzę - cienkie i chrupiące - z ulubionymi dodatkami.
2 szkl. mąki pszennej
1 i 1/3 szkl. semoliny
4 łyzki oliwy z oliwek
1 szkl. letniej wody
2 łyżeczki soli
odrobina cukru
10 g drożdży
4 garści świeżego szpinaku
kilka suszonych pomidorów
pęczek szparagów
200 g łososia wędzonego na gorąco
mała puszka kukurydzy
kilka pomidorków koktailowych
200 g mozzarelli
100 g parmezanu
Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie.
Mąkę przesiać do miski.
Dodać sól, oliwę, semolinę i zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na około dwie godziny do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować okrągły placek i ułożyć go na blasze.
Na ciasto wyłożyć ulubione dodatki.
Piekarnik nagrzać do 270 stopi Celsjusza.
Piec około 10 minut.
Wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na około dwie godziny do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować okrągły placek i ułożyć go na blasze.
Na ciasto wyłożyć ulubione dodatki.
Piekarnik nagrzać do 270 stopi Celsjusza.
Piec około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz