Słono-słodki, lekko ciągnący nugat z dodatkiem migdałów, pistacji i suszonej żurawiny.
1/2 szkl. pistacji
3/4 szkl. migdałów
100 g suszonej żurawiny
2 białka
3/4 szkl. cukru
7 łyżek miodu
3 łyżki wody
3 łyżki wody
szczypta soli
aromat pomarańczowy
W rondelku wymieszać cukier, miód i wodę.
Podgrzewać około 20 minut.
W tym czasie białka ubić na sztywno.
Gorącą masę wlewać cienką stróżką do białek cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Gdy masa zacznie gęstnieć dodać bakalie i wymieszać.
Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki na około 5 godzin.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza.
Po 20 minutach uchylić drzwiczki i piec jeszcze około 15 minut.
W rondelku wymieszać cukier, miód i wodę.
Podgrzewać około 20 minut.
W tym czasie białka ubić na sztywno.
Gorącą masę wlewać cienką stróżką do białek cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Gdy masa zacznie gęstnieć dodać bakalie i wymieszać.
Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki na około 5 godzin.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza.
Po 20 minutach uchylić drzwiczki i piec jeszcze około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz