Jaglane pancakes
Puszyste naleśniki z mąki jaglanej z pikantną czekoladą i sosem pomarańczowym.
1 jajko
1 szkl. mąki jaglanej
3 łyżki brązowego cukru
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
olej do smażenia
Jajko roztrzepać z cukrem.
Dodać ekstrakt, skórkę, proszek do pieczenia i mleko.
Dokładnie wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę.
Wymieszać tak, by powstało gęste ciasto naleśnikowe.
Na niewielkiej patelni rozgrzać olej.
Smażyć naleśniki.
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
duża szczypta chili
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i chili.
Sos pomarańczowy
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy wraz z miąższem
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki masła
Sok wraz z miąższem przelać do garnuszka.
Dodać cukier i masło.
Podgrzewać do momentu aż masło się roztopi.
Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Na talerzu ułożyć naleśnik, polać czekoladą i sosem pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz