Chleb żytni z żurawiną
Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem suszonej żurawiny.
400 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej
500 ml wody
2 łyżki zakwasu
80 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka soli
Oba rodzaje mąki przesiać do miski.
Dodać sól i żurawinę.
Wymieszać.
Następnie wlać wodę i dodać zakwas.
Wyrobić dużą, drewnianą łyżką.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 10-12 godzin.
Następnie odłożyć porcję zakwasu (do następnego wypieku chleba).
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem
i odstawić w ciepłe mniejsze na około 2 godziny.
Wierzch chleba posmarować wodą.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec około godziny.
Wierzch chleba posmarować wodą.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz