Tarta "do góry nogami" z karmelizowanym fenkułem i czerwoną cebulą.
1 szkl. mąki
1/3 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki wody
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i umieścić w lodówce na około 15 minut.
1 czerwona cebula
sól, pieprz, szczypta chili
oliwa z oliwek
3 łyżki cukru dark muscovado
60 ml wody
Fenkuł i cebulę pokroić w plastry. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skropić oliwą, doprawić.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Na patelni z metalową rączką lub w innym naczyniu, które umieścimy w piekarniku przygotować karmel.
Cukier zalać wodą i podgrzewać do momentu, aż utworzy się karmel.
Następnie zestawić z ognia. Na patelni rozłożyć upieczone warzywa.
Ciasto rozwałkować na kształt przygotowanej foremki i nakryć nim warzywa.
Ciasto ponakłuwać widelcem i docisnąć brzegi.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Następnie przykryć naczynie z tartą odwróconym do góry dnem talerzem i zdecydowanym ruchem je odwrócić, tak by tart znalazła się na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz